© Matti Mattila, CISA, CIA

Tietotekniikan hyödyntäminen Valtiontalouden tarkastusvirastossa

Mitä tehtiin Valtiontalouden tarkastusvirastossa?

Taustaa. Valtiontalouden tarkastusvirastossa (VTV) tieto- ja kommunikaatiotekniikan (ICT) käyttöönotto alkoi hyvin. VTV aloitti vuonna 1985 kirjanpidon poikkeamista tietoa tuottavan HÄLY-ohjelmiston (HÄLY) rakentamisen, mutta sitä ei saatu toimimaan. Ja vaikka HÄLY olisi toiminut, se ei olisi kauan paras vaihtoehto. Valtio nimittäin korvasi Valtion tietokonekeskuksessa Valtiokonttorin lukuun keskitetysti hoidetun kirjanpidon 1990-luvun alussa tilivirastoihin hajautetulla järjestelmällällä.

VTV:hen hankittiin laitteita ja ohjelmistoja, jotka olivat avuksi tarkastuksissa. Vuonna 1990 tehty vierailu Kanadan tarkastusvirastoon viimeistäänkin avasi silmät tietokoneavusteisen tarkastuksen mahdollisuuksille [--1--].

(jatkuu)

-------

[--1--] Raimo Etelävuori: "Valvontaa varoille - vastinetta rahoille,Valtiontalouden tarkastusvirasto 1975-2000", s. 453: Kanandan tarkastusvirastolla oli jo vuonna 1990 yhteensä 300 tavallista mikrotietokonetta ja lisäksi 450 salkkumikroa. Virastolla oli itse kehitettyjä ohjelmia tarkastustyön tueksi, mm. IDEA-ohjelmisto sekä sähköposti- ja tiedonhallintaohjelmistoja. Viraston sisällä ei enää juurikaan lähetetty viestejä paperilla.


Paluu etusivulle
Edellinen valikko

Taustaa

Alkuvaiheen kokeilut