Osaamisen kehittämisen taustaa

Vielä 1980-luvulla Valtiontalouden tarkastusvirastoon (VTV) valittiin tarkastajiksi henkilöitä, joista juuri kenelläkään ei ollut KHT-, HTM- tai muuta tarkastustutkintoa [--1--]. Palkkataso oli matala. Monet lupaavat tarkastajat lähtivät pois VTV:stä parempipalkkaisiin tehtäviin valtionhallintoon ja yksityiselle sektorille. Tarkastusvirastoon jäivät kuitenkin yleensä ne, joilla oli päällikkötasoinen virka.

Osaamisen perustan muodosti tarkastajakunta esimiehineen. VTV:n kukin tarkastustoimisto (tarkastusryhmä) tarkasti määrätyn/määrättyjen hallinnonalojen taloutta ja toimintaa. Tämä vaikutti siihen, millaista osaamista haettiin tarkastajia rekrytoitaessa [--2--]. Tarkastajien osaamista pidettiin yllä pääosin VTV:n järjestämällä koulutuksella. Perusasetelma muuttui lyhyeksi ajaksi vuoden 2019 organisaatiouudistuksessa.

Tarkastajien koulutustausta

VTV:n tarkastushenkilöstön koulutustausta on muuttunut paljon ajan myötä - kuten taulukoista 1 ja 2 ilmenee.

Tarkastajakunnassa oli eniten oikeustieteellisen tutkinnon suorittaneita vuonna 1985 ja kauppatieteellisen tutkinnon suorittaneita vuosina 2002 ja 2019. Muiden kuin oikeustieteellisen ja kauppatieteellisen tutkinnon suorittaneiden yhteen laskettu määrä kasvoi suhteellisesti eniten pidemmällä aikavälillä. Useamman kuin yhden ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneita oli seitsemän vuonna 2002 ja 12 vuonna 2019.

1990-luvun jälkeen lisensiaatti- tai tohtorintutkinnon suorittaneiden osuus tarkastajakunnasta kasvoi ja alemman korkeakoulutututkinnon suorittaneiden osuus laski. Ensiksi mainituista kaikki toimivat tuloksellisuustarkastuksen toimintayksikössä (TT). Vuonna 2019 heistä 12:lla tutkinto oli valtio-, hallinto- tai yhteiskuntatieteiden tai filosofian alalta.



Taulukko 1: Tarkastustehtävissä toimivat: koulutustausta 1985, 2002 ja 2019 [--3--].


Taulukko 2: Tarkastustehtävissä toimivat: tutkintotaso 1985, 2002 ja 2019 [--3--]
Tarkastustutkinnot

VTV:n kannalta tärkein ammattitutkinto oli tutkinto julkisen sektorin tilintarkastajien ammatillisten valmiuksien yhdenmukaista toteamista varten (JHTT). Tutkinto valmisteltiin valtiovarainministeriön (VM) johdolla ja siitä säädettiin asetuksella (926/1991). Asetus tuli voimaan 1.1.1992. Tutkinnon korvasi julkishallinnon ja -talouden tilintarkastajan erikoistumistutkinto (JHT) [--4--].

VTV:n tilin- ja laillisuustarkastuksen toimintayksikössä (TL) tilintarkastustutkintojen suorittaminen luettiin eduksi. Useat VTV:n tilintarkastajat suorittivatkin JHTT-tutkintokokeen. Toiminnan- ja tuloksellisuustarkastuksen toimintayksikössä (TT) tutkintoa vierastettiin, vaikka JHTT-tutkintovaatimuksiin kuului myös toiminnan- ja tuloksellisuustarkastuksen kannalta tärkeitä oppiaineita [--5--].

Omat kommentit

Tarkastustutkinnon suorittaneita tarkastajia oli vähän, kunnes Erkki Mäki-Ranta (HTM, JHTT) nimitettiin tarkastusneuvokseksi VTV:hen ja TL aloitti toimintansa. Tarkastajia kannustettiin tarkastusalan tutkintoihin ja niitä suoritettiin TL:ssä toisin kuin TT:ssä. TT:ssä korostettiin tutkimuksellista työotetta, mikä selittänee osaltaan tutkintotason muutosta taulukossa 2.

Koin ammattitaidon jatkuvan laajentamisen ja syventämisen tärkeäksi. Esimerkiksi 1985-1994 käytin koulutukseen keskimäärin 14,8 päivää vuodessa [--6--]. Suoritin tarkastustutkintoja (CIA, CISA, JHTT). Niitä koski jatkuvan kouluttautumisen vaatimus. Se piti koulutuspäivieni määrän korkeana koko työurani ajan.

------

[--1--] KHT = Keskuskauppakamarin Hyväksymä Tilintarkastaja, HTM = kauppakamarin hyväksymä tilintarkastaja
[--2--] Yleensä toimistopäälliköt (tarkastuspäälliköt) valmistelivat rekrytointiehdotuksen. Jos tarkastusosastoa (sittemmin tarkastuksen toimintayksikkö) johtava tarkastusneuvos hyväksyi sen, hallintopäällikkö teki ehdotuksen pohjalta esityksen VTV:n tarkastusneuvostolle, joka päätti valinnasta.
☆ Lähde: Raimo Etelävuori: Valvontaa varoille - vastinetta rahoille, Valtiontalouden tarkastusvirasto 1975-2000 s. 241: "Rekrytoinnissa ... valintamallit poikkesivat eri vaiheissa usein ... toisistaan. Eri yksiköissä saattoi olla eri valintamalleja. Joissakin yksiköissä ... valinta tapahtui varsin nopeasti. Joskus tarkastajatkin saivat osallistua valintaan. Hakupaperit saattoivat nimittäin kiertää tarkastustoimistoissa tarkastajillakin."
[--3--] Tiedot ovat peräisin Suomen valtiokalentereista 1985, 2002 ja 2019.
[--4--] Ensimmäiset JHTT-tilintarkastajat saivat JHTT-arvon hakemuksesta yleensä pitkäaikaisen julkisen talouden tarkastuskokemuksensa perusteella. JHTT-tutkinnon saattoi suorittaa vuoden 2020 loppuun saakka. Tutkinnon suorittaneilla oli mahdollisuus [2016-2020] suorittaa siirtymäkoe (HT-tutkinto) tullakseen JHT-tarkastajiksi. JHT-tutkinto oli JHTT-tutkintoa laajempi, sillä se sisälsi aiemman HTM-tutkinnon (nyttemmin HT-tutkinto) vaatimukset. Ks. tilintarkastuslaki (1141/2015) ja sen perustelut.
[--5--] Ks. esimerkiksi JHTT-tutkinnon 2015 tutkintovaatimukset
[--6--] Lisäksi suoritin omalla ajalla tietojenkäsittelyopin approbatur-opinnot Helsingin yliopistossa vuosina 1988-1989.

Paluu etusivulle
Edellinen valikko

Asiakirjat

-------